Jelikož se občas rád postavím v kuchyni ke sporáku a uvařím sobě, návštěvě či někomu, koho mám rád něco dobrého, tak bych se tu s vámi nyní rád podělil o pár receptů, jelikož se po nich už pár návštěv shánělo:
Pstruh s nádivkou
Pstruha vykuchám,omyju a dopředu nasolím. Bříško pak vycpu nádivkou z cibule, na proužky nakrájené anglické slaniny (obojí osmažím extra na pánvičce osolím a okořením podle chuti) a uzavřu. Stačí jehlou či provázkem. Pstruha pak vložím do skleněného pekáčku, posypu kořením na ryby a kmínem a upeču v troubě (cca 20-30 minut, 200 st. C, mám elektrickou troubu). Podávám se zeleninovou oblohou, zakápnuté citronem.
Alternativně jde to samé udělat i na grilu. Tam ale nedoporučuji bříško zavázat, ale spíchnout jehlou. Provázek lehce hoří.
Plněné žampiony třemi druhy sýrů (pro 2 osoby)
Žampionům (8 ks, větších) odkrájím nožičky a oloupu hlavičky. Nožičky pokrájím, stejně jako cibulku, anglickou slaninu (5 plátků) a sýr tipu Niva (cca 10 dkg). Na pánvičce rozpálím trochu olivového oleje, osmažím nožičky,slaninu a cibulku, a osolím. Pak přidám sýr Niva a zaliju trochou smetany ( 100ml).Nechám rozpustit a spojit. Vzniklou směsí naplním žampionové hlavičky, na směs položím kostičku sýru Camembert (nebo Hermelín) a na ni plátek eidamu. Vše ještě navrch posypu grilovacím kořením, vložím do skleněného pekáčku a zapeču cca 30 minut při 200st C.
Podávám buď se zeleninovou oblohou, nebo s brambory. Ty pak oškrábu, nakrájím na silné plátky a vložím na dno vymaštěného pekáčku pod žampiony. peču dohromady.
Sýrové placičky (cca pro 3-4 osoby, dle hladovosti osob)
Postrouhám nahrubo cca 20dkg tvrdého sýra a přidám nadrobno nakrájený salám (šunkový nebo junior), přidám 3 celá vejce a podle potřeby zahustím hladkou moukou, aby vzniklo těsto jako na placky. Trochu opepřím, NESOLIT (sýr i salám je sám o sobě slaný). Usmažím dozlatova z obou stran. Podávat je možné se zeleninovou oblohou.
Kuřecí maso s ananasem v jemné sýrové omáčce
Pokrájím na kostičky cca 20dkg kuřecího masa, naložím na dvě hodinky do olivového oleje společně s kořením tandori-masala. Mazitím si oloupu menší ananas a nakrájím z něj též kostky, najemno si nakrájím menší cibuli a rozstrouhám cca 15dkg Nivy. Na pánvi pak zpěním cibulku, přidám maso o rychle orestuji, přidám ananas a opékám až lehce na povrchu zezlátne. Pak přidám sýr a když se rozteče, zaliju smetanou na vaření (12%). Vše ještě chvilku povařím dohromady a pak teplé přenesu na talíř. Jako příloha se hodí těstoviny nebo rýže.
Zapečený camembert v listovém těstě (4 šátečky)
Listové těsto rozválím a rozdělím na čtyři kusy. Sýr (kulatý camembert) rozkrojím podélně na dvě slabší kolečka, na každý z kusů těsta položím jedno kolečko a zabalím jako šáteček, dobře zadělám, aby se to při pečení nerozbalilo a sýr nevytekl, potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu krystalovou solí. Podávám jen tak se zeleninovou oblohou.
Salát z čínského zelí s koprem
Čínské zelí rozeberu na listy, opláchnu a pokrájím na jemné nudličky. Kopr posekám najemno a promíchám se zelím, pokud je k dispozici mladá cibulka, je možné ji bez problémů přidat (musí být mladá a sladká, jinak celý výtvor chytí příšernou pachuť - takže tu starou a velkou fakt nepoužívejte, už jsem to zkusil a není to k jídlu). Pak zaliju zálivkou a nechám rozležet.
Zálivka: Olivový olej, dežonská hořčice (pokud ji někdo nesnáší, možno nahradit plnotučnou), sůl, ocet, cukr, voda, citronová šťáva a podle chuti rozmačkané stroužky česneku. Vše smíchat, řádně promíchat a nalít na zelí.
Poměry si tu budete muset "vychytat". Každý má rád něco jiného a hlavně, já sám to dávám podle sebe odhadem, takže je ani neznám.